Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Erdek Müftüsü Yalçın'dan Bayram Mesajı

Erdek Müftüsü Yalçın

Erdek Müftüsü İsmail Yalçın, yazılı olarak yaptığı bayram mesajında 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü Mübarek Ramazan Bayramı'nın başlayacağını bildirdi.

Erdek Müftüsü İsmail Yalçın, yazılı olarak yaptığı bayram mesajında 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü Mübarek Ramazan Bayramı’nın başlayacağını bildirdi.
Ramazan Bayramını, Müslümanların iki büyük bayramından biri olduğuna dikkat çeken Müftü Yalçın, “Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir” dedi.
Yalçın, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Müslümanlar zengin olunsun fakir olunsun, bayram gününde güç yettiğince sadaka verirler, daha fazla Müslümanla karşılaşıp sevince ortak olurlar. Üzerlerine vâcib olan Müslümanlar, bayram namazından önce "fitre" adı verilen fıtır sadakalarını verirler. Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîlere göre sadaka-i fıtır farz, Hanefi mezhebine göre vacibdir. Bayram namazından sonra Müslümanların birbirleriyle bayramlaşıp musâfaha (tokalaşma) yapmaları, kucaklaşmaları İslâm`ın hoş karşıladığı güzel geleneklerdir. Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu, Müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri, çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği, kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı, bütün bunlarla birlikte Allah`a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir. Ramazan bayramında vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan Bayramı, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder. Bir ay gibi uzun bir süreyle, özellikle Ramazan`ın yaz mevsimine denk geldiği bu sıcak günlerde nefislerine oruç tutturan müminler, sabır imtihanını vererek manevi sorumluluktan kurtulmanın sevincini Ramazan Bayramında yaşama imkânına kavuşurlar. Bayram insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlarla bağlı kalmaz, dünyadan ahirete göçmüş, kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için mü`minler bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur`ân-ı Kerim’den Sureler, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler. Ramazan Bayramının müminler arasında ayrı bir yeri vardır. Bu vesile ile değerli Erdekli vatandaşlarımızın ve misafirlerimizin, milletimizin ve tüm İslam Aleminin Mübarek Ramazan Bayramını tebrik eder, vatandaşlarımızın bayramı birlik-beraberlik ve huzur içinde geçirmelerini, çevremizdeki İslam coğrafyasında cereyan eden olaylar sebebiyle zulüm ve eziyet gören Müslümanların biran önce huzura kavuşmalarını Yüce Allah’tan niyaz eder saygılar sunarım.”
Haber : Merkezi 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false